Zo herken je een echt goede Limoncello!

Grote verschillen in Limoncello

De likeur Limoncello staat op de drankkaart van elk goed Italiaans restaurant. Maar de kenner weet ongetwijfeld dat het drankje niet overal hetzelfde smaakt. Zo zijn er grote verschillen in structuur (op sommige plekken is de Limoncello net water, terwijl hij elders zeer stroperig is), en ook wat betreft de smaak zijn de verschillen groot (zeer zoete tegenover zure Limoncello’s). Hoe smaakt een echt goede Limoncello nu eigenlijk? En aan welke kenmerken kun je een authentieke Italiaanse Limoncello herkennen? Wij vertellen er in dit blog meer over.

Waaruit bestaat de likeur?

De likeur Limoncello komt van oorsprong uit het zuiden van Italië, rond de golf van Napels. Oorspronkelijk werd het gemaakt op het eiland Capri, maar het wordt tegenwoordig ook geproduceerd in onder andere Sicilië, Sardinië, Malta en zelfs in Frankrijk en Californië. Traditionele Limoncello werd gemaakt van citroenen uit de omgeving van Sorrento, maar tegenwoordig worden er ook citroenen gebruikt van andere regio’s. Echter mag alleen de Limoncello die gemaakt is met de citroenen uit Sorrento de naam ‘Liquore di Limone di Sorrento I.G.P.’ hebben. Ofwel, de echte Limoncello.

Kenmerken van een goede Limoncello

Echt goede Limoncello herken je aan een aantal kenmerken. Wij zetten ze op een rij:

  • De afdronk van de Limoncello mag niet te bitter zijn.
  • De citroensmaak en de alcoholsmaak mogen elkaar niet overheersen. Ze moeten perfect in balans zijn.
  • De smaak van een echte Limoncello is stroperig en onderscheidend.
  • Troebelheid is ook een kenmerk van goede Limoncello. Een echte Limoncello is altijd een beetje troebel.
  • Er worden maar vier ingrediënten gebruikt: water, alcohol, suiker en citroen. Het vruchtvlees van de citroen wordt niet gebruikt. De kleur, smaak en stroperigheid van de likeur komen door de schil.

Awards voor de beste likeuren

Er is gelukkig een nog makkelijkere manier om goede Limoncello te herkennen. Elk jaar worden er namelijk awards uitgereikt aan de beste likeuren. Ook dit jaar is weer de beste Limoncello ter wereld gekroond door de World Spirit Awards. Wist je dat die gewoon van een Nederlands bedrijf afkomstig is? Wil je deze heerlijke Limoncello drinken? Je kunt hem heel makkelijk online bestellen. Daar hoef je niet eens je bankrekening voor te plunderen, want de lekkerste Limoncello ter wereld is ook nog eens zeer betaalbaar! Redenen genoeg dus om deze Limoncello zelf uit te proberen!

Geef een reactie