Geïnteresseerd in Ayurveda en theeliefhebber

Ayurvedische thee

Bent u geïnteresseerd in Ayurveda in het algemeen en Ayurvedische voeding in het bijzonder? En bent u daarnaast een liefhebber van het drinken van thee met bijzondere smaken? Dan zal het u zeker en vast verheugen dat er een heleboel Ayurvedische theesoorten op de markt zijn. Uniek daaraan is dat veel soorten een geheel eigen smaak en uitwerking hebben. Zo kan het zijn dat de ene soort ideaal is om te drinken bij koud en guur weer, terwijl een ander type juist gemaakt is om in te nemen tijdens zomerse weersomstandigheden. Hieronder vertellen we iets meer over vier van de populairste Ayurvedische theesoorten.

Pitta Tea

Pitta-thee wordt in het bijzonder aangeraden om te drinken op zomerse dagen. De kruidige en frisse smaak ervan hebben namelijk een verkoelende uitwerking. Verder worden de stofwisseling en de spijsvertering ondersteund door de geurige melange. Handig, vooral in de zomer, wanneer men regelmatiger dan gemiddeld ongeduldig of geïrriteerd gedrag vertoont.

Satva Tea

In Ayurveda staat het woord ‘satva’ voor klaarheid, lichtheid en helderheid. In het geval van Savta-thee wordt dit vertaald tot het elimineren van afvalstoffen uit het menselijke lichaam. Dit wordt ook wel een ontslakkende thee genoemd. Specerijen als prei, kervel, tijm, weegbree, brandnetel en heermoes maken er deel van uit. Deze theesoort functioneert het best wanneer u deze inneemt na een maaltijd of eventueel tussen de maaltijden door.

Vata Tea

Vata Tea is typisch zo’n thee die voor ieder moment op de dag aangenaam is. Het innemen van deze zoet gekruide melange wordt beschouwd als een ultiem rustmoment, dus ideaal in stressvolle situaties. Met vata-thee, die gemaakt is van meerdere krachtige Ayurvedische kruiden, kunt u uw lichaam eenvoudigerwijs wat meer ontspanning geven.

Kapha Tea

Kapha-thee staat tenslotte bekend als een ideale thee om de dag mee te beginnen. Alleszins wordt het opwekkende effect dat ermee wordt gerealiseerd beschouwd als ideaal om slaperigheid mee te laten verdwijnen. Deze thee is dan ook dusdanig kruidig dat deze een stevig karakter niet ontzegd kan worden. Na het drinken van een mok kapha-thee merkt u al snel dat u zich terug alert en energiek voelt. Los daarvan is deze thee heerlijk op het moment dat het buiten koud en guur is.

Thee gemaakt van specerijen

In Ayurveda is het verder ook gebruikelijk om thee te drinken op basis van een specerij, of eventueel een combinatie van specerijen. Bekende specerijen om thee van samen te stellen zijn venkel, koriander en komijn. Pers een combinatie hiervan in een thee-ei en in een mum van tijd heeft u uw eigen unieke en smaakvolle thee bereid. Gemakkelijk en erg gezond!

Bestel uw Ayurvedische thee bij een specialist

Hierboven heeft u alvast enige introducerende informatie kunnen lezen over enkele van de bekendste Ayurvedische theesoorten. Om meer informatie hierover te vergaren, bijvoorbeeld over welke thee het best past bij de huidige tijd van het jaar en in uw specifieke situatie en omstandigheden, is het altijd raadzaam om eens contact op te nemen met een specialist op dit gebied. Een gerenommeerde webwinkel met Ayurvedische producten en een goed bereikbare klantenservice zal ongetwijfeld al uw vragen vakkundig kunnen beantwoorden. Wij wensen u veel goeds bij het hanteren van uw Ayurvedische voedingspatroon!